Expositie ‘Alle Dinghe’ van 13-05 t/m 17-06

Expositie ‘Alle Dinghe’ bij Contrast Galerie en Kunstuitleen van 13-05 t/m 17-06.
Kunstenaars zijn: de Belgische Joris Martens met prints en lithografie, de Nederlandse Annita Smit met papieren objecten en de Hongaar/Duitse Balázs Vigh met ruimtelijke vouwwerken.
 
‘Alle Dinghe’ verwijst naar een tekst uit de 13e eeuw van een anonieme vrouw die over haar liefde voor verscheidenheid schrijft. Deze expositie onderstreept die verscheidenheid met als enige overeenkomst het materiaal papier. Het is tevens de naam van een portfolio met 6 nieuwe litho’s van Joris Martens.

Joris Martens
Joris Martens tekent! Op papier, in schetsboeken, op litho steen, mobiel en op tablet. Het afdrukken van tekeningen is de rode draad in zijn werkmethodiek. ‘De gedachte van vermenigvuldigen en delen is atypisch in een wereld die zich blindstaart op het origineel en zijn monetaire waarde.’ Joris is tevens docent Lithografie bij de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Het werk van Joris Martens is opgenomen in binnenlandse en buitenlandse collecties, onder meer in het MoMa, New York.
 

Annita Smit
Annita Smit geeft vorm! Ze vouwt drie-dimensionale kunstobjecten van papier. Gefascineerd door ritme, textuur en structuur, creëert ze uit één vel materiaal van soms wel 2 x 2 meter een autonoom kunstobject, meestal zonder dat er een schaar aan te pas komt. Daarnaast bewerkt ze het oppervlak met o.a. inkt, waardoor er vele kleurennuances ontstaan. Door de strakke ritmiek van vouwen en de subtiele kleurschakeringen ontstaat een sfeer van rust en orde. Ook gebruikt ze soms het papier van oude (religieuze) teksten; de teksten onderstrepen de mystiek in haar werk.
 

Balzázs Vigh
Balzázs Vigh vouwt! Hongaar van geboorte, maar woont en werkt in Stuttgart, Duitsland. Hij is oorspronkelijk opgeleid tot architect en dat is herkenbaar in zijn vouwwerken. Zijn gevouwen kunstwerken kenmerken zich door ruimtelijkheid, lijnen en, mede door lichtval bepaald, de veranderlijkheid van het zicht. In die zin vertoont Vighs werk verwantschap met ‘op art’ en ‘zero’ (in Nederland de Nul-beweging) en het werk van bijvoorbeeld Victor Vasarely, Bridget Riley en Jan Schoonhoven; ‘vouwkunst’ klinkt dan ook enigszins beperkt voor het werk van Vigh. De expositie is georganiseerd door Contrast in nauwe samenwerking met de familie van Vigh.
 


De opening is zaterdag 13 mei om 16.00 uur en wordt gedaan door Ria Bonten van Atelier Puur Papier, papierrestaurator en conserveringsdeskundige bij o.a. Museum Boymans van Beuningen. U bent van harte welkom.
 
Tijdens de opening heeft Contrast een leuke actie: het kartonnen krukje van Dutch Design Brand en de Large Paper Vase Cover van Pepe Heykoop elk voor € 15 ipv € 22,50. In verschillende designs op voorraad.