Monsters, Models & Doodles

De expositie wordt geopend op zaterdag 15 maart om 15.00 uur door Bernard Heesen.

 

Bernard Heesen, werd opgeleid tot architect aan de Technische Universiteit te Delft. Al tijdens zijn studie werkte hij in het glasatelier van zijn vader Willem Heesen De Oude Horn in Acquoy, een dorpje vlakbij Leerdam, waar hij vertrouwd raakt met de ambachtelijkheid van het glas. 
Vlak voor Bernard zou afstuderen, koos hij voor een loopbaan in het ‘hete’ glas. 
Bernard Heesen werkte als glasblazer voor de grondleggers van de Nederlandse glaskunst Andries Copier, zijn vader Willem Heesen en andere bekende kunstenaars. Zijn glaswerk is opgenomen in collecties van onder meer Museum Boijmans van Beuningen, Frans Hals Museum en het Gemeentemuseum Den Haag.


Over de kunstenaars

 

Eric van Boxtel

“Televisie, verkeersborden, verpakkingen, cartoons, internet, typografie, advertenties… Allerlei beelden vechten om onze aandacht. Beelden om ons heen, beelden in herinnering. Als een spons neem ik alles in me op, filter het tot wat bruikbaar is en transformeer het naar mijn eigen beeldtaal.”

Eric van Boxtel is kunstenaar, illustrator en grafisch ontwerper. Zijn studie heeft hij gevolgd aan de kunstacademie in Tilburg waar hij is afgestudeerd in kunst en grafisch ontwerp. Hij woont en werkt in het centrum van Den Bosch waar hij schildert, tekent, illustreert, ontwerpt; alles om zijn stijl en techniek te onderzoeken en uit te breiden.
 

Karin Vermeer
De van oorsprong Tilburgse Karin Vermeer voltooide haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam; daar woont en werkt zij aan haar digitale décollages van de perfecte gezichten van modellen. Ze mixt de gezichten door elkaar en er ontstaat een nieuw model, opgebouwd uit fotografie en verf en met een andere soort schoonheid, minder perfect, maar met meer spanning, en beetje mystieke uitstraling. Een thuiswedstrijd dit keer voor Karin, na lange tijd weer in Tilburg.
 

Hilde Foks

Hilde studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam; haar sieraden zijn gemaakt van aluminium of fosforbrons met nylon en glaskralen. Veerkracht en spanning vormen de leidraad van haar ontwerpen. Haar inspiratie vindt ze in de sportwereld: het 360 graden collier bijvoorbeeld, uitgevoerd in verschillende kleurstellingen, is geïnspireerd op sporters die salto’s maken in de lucht, zoals surfers, snowboarders of trampoline springers. Ook zijn enkele van haar ontwerpen in samenwerking met het Textielmuseum Tilburg gemaakt. De sieraden zijn licht en speels, geen overdreven ‘smuk’, maar elegant anders en tijdloos.
 

Josja Caecilia Schepman en Francine Vermeer

Josja studeerde aan de Kunstacademie van Utrecht. Na haar afstuderen in 2006 is ze gaan werken in glasblazerij De Oude Horn, waar ze nog steeds werkzaam is en het ambacht van glasblazen leert van Bernard Heesen. Haar werk is gevarieerd en fantasierijk, en een beetje naïef.
Francine studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en volgde daarna nog cursussen in Spanje en Edinburgh om zich in glaskunst te specialiseren. Ook zij werkt vanuit glasblazerij De Oude Horn onder het toeziend oog van Bernard Heesen. Beiden laten in deze expositie hun ‘monster’ serie zien, en refereren hiermee ook weer aan de doodles van Eric van Boxtel.